SUNA ACUM
Dupa operatia de cataracta

Dupa operatia de cataracta

Cat de bine o sa vad dupa operatia de cataracta?

Pentru pacientii care urmeaza sa se opereze de cataracta, aceasta este una din primele intrebari adresate medicului oftalmolog. Scopul operatiei de cataracta este inlocuirea cristalinului opacifiat cu unul artificial care sa restabileasca nivelul vederii la aceeasi valoare avuta inainte de aparitia cataractei. In plus, cristalinul artificial va fi ales sa compenseze si dioptriile (ochelarii) de care au nevoie unii pacienti pentru corectarea vederii la distanta, preoperator – in cazul cristalinelor monofocale, cat si de aproape – in cazul cristalinelor multifocale. 

Dupa operatie pacientul va remarca imbunatatirea vederii din primele zile (chiar prima zi postoperator), vedere ce va deveni din ce in ce mai buna pe masura ce ochiul se vindeca si creierul invata din nou sa lucreze cu o imagine clara primita de la ochiul operat. Rezultatul este cu atat mai spectaculos la pacientii care se opereaza de cataracta pe ambii ochi la un interval scurt de timp, in acest caz ambii ochi contribuind cu o imagine clara la formarea imaginii finale.

In cazul in care cataracta este foarte avansata, operatia este mult mai traumatizanta, astfel vederea din primele zile dupa operatie nu va fi spectaculoasa, iar pentru a ajuta procesul de vindecare se poate sa fie nevoie de tratament suplimentar.

In perioada de tratament de dupa operatie se folosesc picaturi ce au ca efect dilatarea pupilei. Trebuie inteles faptul ca dupa ce se pun picaturile, vederea scade. Stabilitatea si claritatea vederii revin dupa incetarea tratamentului.

In cazul in care, pe langa cataracta, pacientul asociaza si o alta patologie oculara cu impact major asupra functiei vizuale (ex : glaucom, degenerescenta maculara sau alte afectiuni retiniene), nivelul vederii postoperatorii va depinde de severitatea patologiei oculare asociate. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca, de exemplu, in cazul unui pacient cu glaucom incipient, compensat medicamentos, vederea dupa operatie va fi foarte buna, in timp ce pentru un pacient cu glaucom avansat, cu afectarea grava a nervului optic, va exista o imbunatatire a vederii, dar nu la acelasi nivel ca in cazul pacientului mentionat anterior.

Complicatii post-operatorii

Aparitia unor complicatii post-operatorii este mai probabila in cazurile in care pacientul are si alte afectiuni generale sau oculare. Glaucomul, degenerescenta macualara, retinopatia diabetica, boli ale corneei, sunt afectiuni ce influenteaza negativ rezultatul vizual postoperator.

Pacientii cu imunitate scazuta, au risc mai mare de aparitie a reactiilor inflamatorii sau a infectiilor.

In cazurile in care cataracta este foarte avansata, medicul nu poate vizualiza corect celelalte componente oculare. In aceasta situatie, practic consultatia preoperatorie se va termina dupa operatie, cand avand o vizibilitate buna, medicul va putea stabili celelalte posibile diagnostice.  Dupa diagnosticare se va recomanda tratamentul necesar.

Atentie!!! In cazul in care apar complicatii, cooperarea pacientului in administrarea tratamentului si respectarea recomandarilor medicului, sunt extrem de importante!

Atentie!!! Dupa operatie, in cazul in care scade vederea, se inroseste ochiul sau apare durere, pacientul trebuie sa ia legatura de urgenta cu una dintre asistentele noastre! In anumite situatii nedorite, fiecare ora conteaza!

Clinica Ama Optimex asigura pentru pacientii ei, servicii de urgenta inclusiv sambata si duminica. Contacteaza asistentele noastre cu un click aici!

Click aici pentru a vedea care sunt complicatiile operatiei de cataracta
 

Complicatii foarte rare

Recomandari post-operatorii:

 • Este interzisa expunerea la praf, vant;
 • Este interzis inotul (piscina, lac, mare) timp de 30-50 zile;
 • In primele 2 saptamani dupa operatie se recomanda ajutor la spalatul pe cap, pentru a nu intra apa in ochi;
 • Este interzis machiatul ochilor timp de 4 saptamani;
 • Este interzis frecatul la ochi (trebuie evitat pentru 3-4 luni);
 • Sunt interzise traumatismele locale, eforturile fizice intense, mai ales in primele 6-8 saptamani.
 
Recomandari post-operatorii

Dupa operatie, in perioada de vindecare, urmatoarele fenomene pot fi normale daca nu sunt insotite de scaderea vederii:

 • Jena oculara;
 • Senzatie de nisip sau de corp strain;
 • Lacrimare abundenta;
 • Ochi rosu;
 • Sensibilitate la lumina.

Accesati instructiunile postoperatorii aici